Mijn mooiste

Dit is Sissi, voluit Sissi Elisabeth van Flynn-I-Noor. Zij was mijn eerste Tervuerense en ik zal haar nooit vergeten. Zo mooi, zo trouw en zo lief.

Wie het leuk vind kan hier onze verhalen van onze honden volgen.

zondag 2 maart 2014

Gekke wolvenziekte



Gekke-wolvenziekte verontrust biologen

 
DUBLIN/AMSTERDAM, 1 maart 2014.

Na de "gekke-koeienziekte" en de "mkz-ellende" is er nu een nieuw fenomeen dat voor biologen in Engeland en Ierland aanleiding is geweest tot een "algemeen alarm".

"We weten niet wat er precies aan de hand is," aldus Ian McDuffy, veterinair deskundige in Dublin (Ierland), "maar er is iets vreemds met onze wolven.""Ze gedragen zich anders dan anders, en vanuit een evolutionair perspectief is dat verontrustend. Normaal leren deze dieren niet zo snel, maar wat we nu zien, wijst op een nieuwe stap in de ontwikkeling van de wolf. Mogelijk dat er een verband is met de bse-schapen, die kennelijk een gewillig slachtoffer zijn voor de roofzucht en nu dan de speelzucht van deze wilde honden." Aldus Mc Duffy.

Het probleem lijkt zich voorlopig nog toe te spitsen op de gebieden waar wilde wolven endemisch zijn. Er zijn echter aanwijzingen dat de "gedragsstoornissen", zoals Mc Duffy ze noemt, zich ook verspreiden over de populatie huishonden in Ierland. Het Ierse Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij adviseert hondenbezitters hun huisdier aangelijnd te houden en het platteland te mijden zolang nog niet bekend is hoe de hondachtigen elkaar besmetten.

Het misterie overweegt nog geen verdere maatregelen. "Het is natuurlijk vreemd een wolf met een schaap haasje-over te zien spelen, maar de kwestie heeft bij ons geen hoge prioriteit," aldus Ian Dury, woordvoorder van het ministerie.

McDuffy vindt het standpunt van de autoriteiten echter kortzichtig. "Dit is maar het topje van de ijsberg, wie weet waar deze ontwikkeling toe leidt." Hij pleit voor het vangen van de gedragsgestoorde dieren en verder onderzoek naar de oorzaken van de ziekteverschijnselen.

Hopelijk slaat deze ziekte niet over naar het vasteland wat gevolgen kan hebben voor onze trouwe viervoeters.


Erik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten