Mijn mooiste

Dit is Sissi, voluit Sissi Elisabeth van Flynn-I-Noor. Zij was mijn eerste Tervuerense en ik zal haar nooit vergeten. Zo mooi, zo trouw en zo lief.

Wie het leuk vind kan hier onze verhalen van onze honden volgen.

zaterdag 8 maart 2014

De ziekte van Aujeszky


De ziekte van Aujeszky is een herpes-achtig virus dat zich voordoet bij varkens.

Varkens kunnen op diverse manieren andere varkens en andere dieren infecteren. Varkens brengen die ziekte op elkaar over door direct contact. Veel biggen sterven aan deze ziekte, maar de volwassen varkens blijven in leven.

Door direct contact kan het virus ook overgebracht worden op andere dieren zoals koeien, schapen, geiten, honden en katten. Deze dieren gaan altijd dood wanneer ze besmet zijn geraakt met dit virus.

Honden en katten kunnen ook besmet raken door het eten van rauw en besmet varkensvlees. Vroeger waren de symptomen van een besmette hond of kat duidelijk. Het dier krabde zich letterlijk dood en stierf vaak door uitputting. Vandaar dat de ziekte ook wel Pseudo Rabies wordt genoemd.

Vandaag de dag zijn de symptomen veranderd. Honden en katten lijken te lijden aan een griepje, maar komen helaas binnen 24-36 uur te overlijden. Er is geen genezing mogelijk.

Honden, katten, koeien, schapen, etc. worden daarom wel "dead end host" genoemd. Zij kunnen de ziekte niet overdragen aan andere dieren en sterven altijd aan deze ziekte.

In Nederland komen gevallen van Aujeszky bij varkens nog maar nauwelijks voor. Dit is te danken aan het vaccinatie beleid.

Nederland heeft op dit moment Aujeszky status 9, maar men hoopt de hoogte status (10) te krijgen. Dat houdt wel in dat Nederland zijn varkens niet meer mag enten.

Wetenschappers en dierenartsen staan doodsangsten uit voor het moment dat Nederland stopt met vaccineren. Men is bang dat we weer veelvuldig uitbraken zullen zien nadat we gestopt zijn met vaccineren.


Voor een volledige en zeer uitgebreide uitleg omtrent deze ziekte en het voeren van rauw varkensvlees, verwijs ik naar de onderstaande link.


http://www.barfplaats.nl/forum/index.php?topic=786.0



 
Op deze foto het vaccineren van biggen in de vleesindustrie.
 
 
 
Erik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten