Mijn mooiste

Dit is Sissi, voluit Sissi Elisabeth van Flynn-I-Noor. Zij was mijn eerste Tervuerense en ik zal haar nooit vergeten. Zo mooi, zo trouw en zo lief.

Wie het leuk vind kan hier onze verhalen van onze honden volgen.

woensdag 29 januari 2014

Een langharige Belgische Herdershond ( deel 1 )


De Tervuerense Herder

De Tervuerense Herdershond is één van de vier variëteiten van de Belgische Herders. De Tervuerense is een langharige hond die voorkomt in de kleurschakeringen van bruin tot grijs: vaalros (fauve), grijsrood of bruingrijs gemêleerd, maar altijd met een zwart masker…




De overige drie variëteiten van de Belgische herders zijn de altijd zwarte Groenendaeler, de ruwharige Laekense Herdershond en de kortharige Mechelse Herder. Hoewel sommige mensen ervan uitgaan dat het hier vier verschillende rassen betreft, gaat het in feite om één en hetzelfde ras met verschillende kleur- en vachttypen. Deze honden onderscheiden zich volgens de standaard uitsluitend op basis van hun vacht. Voor wat betreft het karakter zouden zij identiek zijn.

In de praktijk blijken er echter toch wel duidelijke gedragsverschillen te bestaan tussen de vier variëteiten.

De Mechelaar staat bekend als de meest ‘geharde’ van de vier, als de variëteit met de beste werkeigenschappen. Hem zien we dan ook het meest terug in in de africhting.

De Groenendaeler en de Tervueren worden beschouwd als de gevoeligste van de Belgische Herdershonden, iets wat we vaker zien bij rassen met verschillende vachten. Daarbij is de langhaar vaak het meest sensitieve type.

Gescheiden

Hoewel de vier verschijningsvormen behoren tot een en hetzelfde ras, wordt er onderling toch niet gekruist en worden zij strikt gescheiden gefokt. Toch kan het voorkomen dat er in een nest van Mechelaars een langharige pup wordt geboren. Dit is verklaarbaar door het feit dat de verschillende variëteiten in het verleden door elkaar werden gefokt.

De erffactor voor langhaar is recessief. Dat betekent dat als twee kortharige ouderdieren beide het gen voor langhaar in zich dragen, zij theoretisch gezien 25% kans hebben op een langharige pup, volgens de tweede wet van Mendel. Een dergelijke pup kan probleemloos als Tervueren worden ingeschreven, aangezien het hier eigenlijk toch om één ras gaat.
Dergelijke honden kunnen een grote verrijking zijn voor het ras. Zij brengen namelijk de hoognodige erfelijke variatie en helpen de Tervueren bij het verbreden van de fokbasis.

Deze langharige Mechelaar, ofwel Tervuerense Herders uit Mechelaarlijnen, zijn graag gezien bij mensen die willen werken met hun Tervueren. De werkeigenschappen, die nog veel meer in de Mechelaar verankerd zitten dan in de Tervueren, liggen ook in deze honden besloten. Het zijn vaak honden met een grote werklust. Deze honden worden doorgaans beschouwd als minder geschikt voor mensen met showaspiraties.

Functie

De oorspronkelijke Belgische Herder werd ingezet bij de kudde.
Hij had als taak om de schapen, geiten of overig vee te hoeden en te beschermen.



 

Toen er in België veel minder schaapskuddes gehouden werden door de grote concurrentie van wolproducerende landen als Australië en Argentinië, vond de Belgische Herdershond een nieuwe carrière in de africhting.

Leger en politie waren geïnteresseerd in deze gemakkelijk af te richten honden.
Pas later kwam de Belg als showhond in zicht.




 
 
 
Erik.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten