Mijn mooiste

Dit is Sissi, voluit Sissi Elisabeth van Flynn-I-Noor. Zij was mijn eerste Tervuerense en ik zal haar nooit vergeten. Zo mooi, zo trouw en zo lief.

Wie het leuk vind kan hier onze verhalen van onze honden volgen.

maandag 24 februari 2014

Alweer 1 jaar geleden

dat deze mooie meid bij ons kwam wonen.




Inmiddels 6 jaar oud en hopelijk blijft ze nog lang bij ons.

zondag 23 februari 2014

14 jaar


Vandaag is het 14 jaar geleden dat onze Sissi ter wereld kwam.
 
We missen haar nog steeds.


 
Hier was ze net bij ons.

 
Met haar grote vriend, Rebel.

 
Haar favoriete plek, op de vlonder in de zon.
 
 
Slaap zacht lieve schat.
 
Je kaarsje brand weer, zoals elk jaar.
 
 
Erik.
 

dinsdag 4 februari 2014

Een langharige Belgische Herdershond ( laatste deel )





Vreemden     

Hoe vrij en blij de Tervueren ook is naar 'eigen volk', naar vreemden toe kan hij nogal eens gereserveerd zijn. Waarschijnlijk speelt hierin mee dat het ras zo'n sterk besef heeft van de 'inner circle'. Iedereen die bekend is en door de hond wordt geaccepteerd als 'roedellid' wordt door hem beschermd en aanbeden. Maar wie niet behoort tot het groepje van bekenden, wordt door hem argwanend bekeken. Dit groepsgevoel is heel sterk verankerd in het ras.




Hoewel het inherent is aan het ras dat het wat terughoudend kan zijn ten opzichte van vreemden, mag dit zich niet uiten in angstig of nerveus gedrag. Als u met uw Tervueren naar een hondenschool gaat. Is het wel belangrijk dat uw trainer op de hoogte is van deze eigenschappen van het ras. Een te ondoordachte benadering van de trainer kan door een gevoelig ras als de Tervueren als zeer onprettig worden ervaren.

De enorme emotionele band die de Tervueren heeft met zijn baas en diens gezin is kenmerkend voor het ras.


1926


Men zegt in dit verband wel dat hij hyperaffectief is. Hij hecht sterk aan zijn baas en diens gezin.

Een herplaatsing kan daardoor grote problemen met zich mee brengen, omdat hij zich niet gemakkelijk hecht aan een nieuwe baas.

Hij kan in totale adoratie van zijn baas leven en wordt door veel mensen dan ook wel gezien als een hond die zijn baas 'slaafs' gehoorzaamt. Her sensitieve karakter en zijn gevoeligheid ten aanzien van zijn baas brengt ook verantwoordelijkheden voor de baas mee.

Een Tervueren verdraagt een harde of onrechtvaardige aanpak heel slecht en dit kan hat contact met zijn baas ernstig en duurzaam schaden. Het behoeft geen betoog dat fysieke straffen uit den boze zijn en contraproductief werken.

 
 
 






 
Opvoeding



De opvoeding van de Tervueren is niet zo moeilijk, als men rekening houdt met zijn karakter en met het feit dat hij pas laat volwassen is.

Hij is zeer leergierig en heeft een grote ‘will to please’.

Hij is intelligent en een snelle leerling die sterk gericht is op zijn baas en het heel prettig vindt om samen met hem iets te ondernemen.

Hij vindt het meestal erg leuk om voorwerpen te apporteren.

Dit zijn allemaal eigenschappen die de opvoeding vergemakkelijken.



Wel is het zo, dat de Tervueren een zeer gevoelige hond is. Een harde aanpak of onheuse bejegening kan het contact tussen hond en baas ernstig verstoren. De Tervueren zal dan het vertrouwen in zijn baas verliezen en een schim worden van de hond die hij had kunnen zijn. Bij een positieve, zachte, maar consequente aanpak zal de Tervueren ontplooien tot een vrije, blije hond die initiatief durft te nemen en geen spoor van nervositeit vertoont.

Het sensitieve karakter van de Tervueren maakt dat een goede socialisatie essentieel is voor een goede ontwikkeling van een stabiel karakter. Juist een hond die zo fijngevoelig is, moet al vroeg in zijn leven kennismaken met alle situaties die in onze maatschappij normaal zijn. Zonder de pup te overprikkelen, moet hij al vrij snel na aankomst in zijn nieuwe huis mee naar buiten worden genomen, zodat hij stap voor stap de wereld om zich heen kan gaan verkennen.



 
Gentle Rain  v.h.  Osscher Meer
( roepnaam: Halo)
geboren: 28-06-2013
teef


 
 
Bron: Onze Hond 08|2010  
 
 
 
Erik.


 

zondag 2 februari 2014

Een langharige Belgische Herdershond ( deel 3 )



 

Nederland

De interesse in ons land voor de Belgische Herdershond is lange tijd klein geweest. Het kan zijn dat de aanwezigheid van de Hollandse Herdershond de behoefte aan de Belg minder groot maakte.

Feit is wel dat de Duitse Herdershond wel snel aan populariteit genoot in ons land.

Uiteindelijk is de Belgische Herdershond de Hollander echter voorbij gestreefd. Tegenwoordig is de Belg bekender dan de Hollander.

In 1923 werd de 'Nederlandse Speciaalclub voor Belgische Herdershonden' (NSBH) opgericht. Aanvankelijk bestond deze vereniging voornamelijk uit mensen die Belgen gebruikten voor de africhting. Showmensen waren er nog niet zo bij betrokken. Dat veranderde toen men zich binnen de vereniging meer wilde gaan bezighouden met rasverbetering door selectieve fokkerij. In 1925, op 27 september, organiseerde de club haar eerste clubmatch. Deze werd gehouden in Amsterdam en er waren 70 inschrijvingen. Een flinke opkomst dus. Helaas kon men dat de daaropvolgende jaren niet vasthouden. Het aantal inschrijvingen van Belgische Herders op de clubmatches van de daaropvolgende jaren lieten een dalende lijn zien. Reden hiervoor kan de economische crisis geweest zijn, maar daarnaast boterde het ook niet zo goed tussen diverse mensen binnen de vereniging en de vereniging werd opgeheven.

In 1938 werd door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied toestemming gegeven voor de oprichting van een nieuwe vereniging. Dit werd de Nederlandse Vereniging voor Belgische Herdershonden.
 


Door het uitbreken van de tweede wereldoorlog bleven de activiteiten van de vereniging aanvankelijk op een laag pitje. Na de oorlog kreeg de Belgische Herder in ons land een groeiende schare liefhebbers. Een belangrijke Tervuerense Herdershondenfokker uit die tijd is de kennel 'Van de Hollywoodstars'.

Karakter

De Tervueren is geen eenmanshond. Hij hecht zich sterk aan alle gezinsleden en ziet het ook als zijn taak om die bijeen te houden. Wel is het zo dat hij van de gezinsleden wel een voorkeur heeft voor één bepaalde persoon die voor hem écht de baas is. De Tervueren is geen hond om in huis ergens rustig in een hoek te blijven liggen. Zodra de baas opstaat, al is het maar om even koffie te gaan halen of naar het toilet te gaan, zal de hond opstaan en meelopen. De baas zal toch niks leuks zonder hem gaan doen? Ook bij een wandeling moet de groep wat de Tervueren betreft bij elkaar blijven. Hij zal steeds rondjes om zijn mensen heen blijven lopen. Dit hele alerte gedrag kan niet iedereen bekoren. Er zijn mensen die daar erg zenuwachtig van worden als ze de hele tijd worden achtervolgd door hun hond. Dergelijke mensen doen er goed aan een ander ras te kiezen.
 
 

Tosca du Bon Flair
Tervuerense Herder
Geb. 29 August 1945
LOSH 124588


 
Erik.
 
 

zaterdag 1 februari 2014

Alweer wat lekkers.



Zoals ik al schreef, zou Durk dinsdag nog komen om de rest van de bestelling te brengen.

Hij had nog 10 kilo luchtpijp en 20 stuks knarsbotten bij zich.


 
runder luchtpijp

 
ingepakte luchtpijp

 
knarsbotten
 
 
 Donderdag heeft Conny nog 90 kilo kip opgehaald.


 
 

 
 

 
 

 
 

30 kilo rugstukken, 30 kilo kippenvleugeltjes en 30 kilo kippennekken.

De rugstukken krijgen ze zo te eten en de vleugeltjes en de nekken gaan in de droger om als snack te worden gegeten.




Erik.